Kezdőlap Vízlágyítók Vízszűrők Prominent-ről Kapcsolat

Vízszűrőkvízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Vízszűrők általános ismertetése


A víz természetben állandóan körforgásban van. A lágy esővíz átszivárog a földön, a köveken, természetes és mesterséges anyagokkal kerül kapcsolatba. Ez alatt a kölcsönhatás alatt különféle oldott és lebegő anyag, szervetlen vagy szerves vegyület kerülhet bele. Ezek a szennyeződések károsodást okozhatnak a felhasználás során, ezért el kell távolítani őket.

A vízszűrők olyan berendezések, amelyeknek az adott rétegvastagságú szűrőanyaga a rajta keresztüláramló víz szennyezőanyag - tartalmát eltávolítja. A szűrők általában 0,1 - 1 µm-nél nem kisebb szemcseméretű anyagokat lehet kiszűrni.

A szűrőkben a következő folyamatok mennek végbe:


vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Szitahatás:

A szűrőanyag visszatartja azokat a szennyező szemcséket, amelyek mérete nagyobb, mint a szűrőanyag szemcséi közötti hézagok átmérője. Ebből következik, hogy annál jobb szűrőhatás érhető el, minél kisebb a szűrő szemcsemérete.

Ülepedés:

A szűrőanyagban miniatűr "ülepítő tartályok" keletkeznek, ahol a víz áramlási sebessége lecsökken, és a szuszpendált részek kiülepednek.

Felületi erők:

A nagy felületű szűrőanyagokon a diszpergált részecskék a felületi erők hatására tapadnak meg.vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Felületi erők

vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Elektrokémiai kölcsönhatásokElektrokémiai kölcsönhatások:

A szűrőanyag és a szuszpendált szemcsék határfelületei között létrejövő elektrokémiai hatás.

Gélszerű hártya:

A szűrőszemcsék felületén a kiszűrt szennyeződésekből hártya képződik, és ez a részecskéken kívül a baktériumokat is visszatarthatja.

Kémiai hatás:

A kémiailag aktív szűrőanyag és az eltávolítandó szennyeződés között jön létre.


A szűrést befolyásoló, a vízszűrő kiválasztásánál figyelembe veendő tényezők


A szűrőanyag szemcseméretének nagysága:

Nagyobb szemcseméret nagyobb szennyeződést képes felvenni, mivel a szemcsék között nagyobb a hézag. Kis szemcseméret esetén a szennyeződés jelentős része a szűrőágy felső részén kötődik meg, nagyobb szemcseméret esetén a szűrés a szűrőágy mélységében is jelentős. Ezek figyelembevételével fejlesztették ki a többrétegű szűrést. Viszont a szemcseméret növelésével csökken a szűrőhatás. A szűrőanyag egyes szemcséinek közel azonos átmérőjűnek kell lennie. Minél tágabb határok között van a szemcseméret, annál kevésbé hatékony a szűrés.

Szűrési sebesség:

A szűrési sebesség adott határok között csak kismértékben hat a szűrésre, illetve a szűrt víz tisztaságára. Növekedő szűrési sebességgel azonban nő a szűrőellenállás.

Szűrőágy magassága:

A szűrőágy magassága a szűrendő víz tulajdonságaitól és a szűrőanyag szemcseátmérőjétől függően befolyásolja a szűrt víz minőségét. Minél magasabb a szűrőréteg, annál tisztább a szűrt víz, ugyanakkor annál nagyobb a szűrőellenállás.

Szűrendő víz:

A szűrési folyamatokra legnagyobb hatása magának a szűrendő víznek van. A különféle vizek szűrési tulajdonságai eltérőek. Bizonyos szennyeződések egyáltalán nem, vagy csak rossz hatásfokkal távolíthatóak el. Ilyenkor közvetlenül a szűrés előtt adagolhatunk derítőszert a vízhez, de ez a szűrőágy gyorsabb elszennyeződését okozza.


Főbb komponensek:


Szűrő töltet:

A szűrő töltete függ az alkalmazástól. Szilárd mechanikai szennyeződések eltávolítása esetén a töltet kavics (kvarchomok). Szabad klór eltávolítására, a víz szerves anyag tartalmának csökkentésére, az íz- és szagrontó anyagok lekötésére az aktívszén töltetű szűrőket használjuk. Vas és mangán eltávolítására zöldhomok vagy Bim töltet használunk.

Támasztókavics:

A támasztókavics a víz egyenletes elosztására szolgál az alsó vízelosztó körül, valamint megakadályozza, hogy a szűrőtöltet szemcséi az alsó vízelosztó dugulását okozzák.

Nyomástartó edény:

A szűrő töltetet tartályba töltik, ahol a tulajdonképpeni szűrési folyamat végbe megy a nyers víz szűrőágyon történő átáramoltatásával.

A nyomástartó edény el van látva egy vízelosztó rendszerrel is, amely biztosítja a belépő víz egyenletes eloszlását a szűrőágyon, és megakadályozza a töltet szemcséinek kiszivárgását a csőrendszerbe. Az alkalmazott nyomástartó edények üvegszál-erősítésű epoxigyantából készülnek, polietilén belső bevonattal, így biztosítva a hosszú élettartamot és a maximális védelmet a korrózióval szemben.


A szűrők működési fázisai


A szűrők működése során három ciklust különböztethetünk meg:
 • Üzem,
 • Ellenáramú mosás,
 • Gyorsöblítés.
Üzemi ciklus:
 • A nyers víz a vezérlőfejnél lép be a szűrőbe.
 • Ezután a felső elosztón keresztül elosztva, lefelé áramlik a szűrőágyon.
 • A szűrt víz a szűrő alján az alsó elosztónál összefolyik és a központi csövön felfelé áramolva, a vezérlő fejnél kilép a szűrőből.
Ellenáramú mosás ciklusa:
 • A nyers víz vezérlőfejnél lép be a szűrőbe, és a központi csövön lefelé áramlik.
 • Ezután az alsó elosztótól a szűrőágyon keresztül haladva felfelé, kimossa a szennyeződéseket a szűrőből.
 • Végül a felső elosztónál összegyűlik és kilép a vezérlőfejnél a szűrőből, és a csatornába távozik.
Gyorsöblítés ciklusa:
 • Az öblítővíz a vezérlőfejnél lép be a szűrőbe.
 • Ezután a felső elosztón keresztül elosztva, lefelé áramlik a szűrőágyon.
 • Az elhasználódott öblítővíz a szűrő alján az alsó elosztónál összefolyik és a központi csövön felfelé áramolva, a vezérlő fejnél kilép a szűrőből a csatornába.


vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Üzemi ciklus

vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Ellenáramú mosás ciklusa

vízszűrő,vízszűrés,víztisztítás

Gyorsöblítés ciklusa


A berendezés típusa Vezérlés Működés Kialakítás
Idő vezérelt Mennyiség vezérelt Időszakos Folyamatos Egy oszlopos Két oszlopos Három oszlopos Négy oszlopos
Homok szűrő
X
X
X
Aktívszén szűrő
X
X
X
Vas- és mangántalanító
X
X
X


További berendezések
Ammónia mentesítő Egyedi, feladatra szabott tervezés alapján
Arzén mentesítő Egyedi, feladatra szabott tervezés alapján
DULCOFILT® védőszűrő Menetes csatlakozású szűrők: 3/4" - 2", Karimás szűrők: DN50 - DN 100


Ipari vízkezelés letölthető prospektus

Ipari Vízkezelés
letölthető prospektus

(pdf, 458 kb)