Kezdőlap Vízlágyítók Vízszűrők Prominent-ről Kapcsolat

Ipari vízlágyítók
DMEb RC
ipari vízlágyító sorozat
DMEa
ipari vízlágyító sorozat
Vízszűrő típusok

DMEa WZT folyamatos üzemű, mennyiségvezérelt vízlágyítóEzek az egységek nagy térfogatáram mellett kicsi regenerációs igénnyel rendelkeznek. (pl.: alacsony bejövő keménység).
A maximális térfogatáram 113.6 m3/h.
A ProMinent Triplex WZT berendezés egy automatikus, Na-ciklusú, 3 oszlopos, mennyiségvezérelt regenerálással működő vízlágyító.
A berendezést úgy tervezték, hogy a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat eltávolítsa, és nátrium ionokra cserélje ki.

A méretezést mindig az egyedi igényeknek megfelelően adjuk!

háromoszlopos, mennyiségvezérelt vízlágyító, triplex

Háromoszlopos szűrő: TRIPLEX


A működés szakaszai


Az alkalmazott vezérlőszelepek 5 ciklust szabályoznak: üzem, visszaáramlás, sólé és lassú öblítés, gyors öblítés és sólé tartály újratöltése.

Ezeknek a vízlágyítónak automatikus visszaáramlás-átfolyás szabályozó rendszere van. Az úgynevezett Drain Line Flow Control (DLFC/Lefolyócső átfolyás szabályozás) egy speciális fúvóka a vezérlőszelepen belül, mely a visszaáramlás átfolyási sebességét szabályozza.

A vezérlőszelep tartalmaz két dugattyút, melyek az átfolyás irányát szabályozzák. A beépített injektor rendszer biztosítja a vízlágyító automatikus regenerálását.

A sólé fogyasztást az úgynevezett Brine Line Flow Control (BLFC/Sólé vezeték átfolyás szabályozás) szabályozza, mely egy speciális fúvóka a sólé átfolyási sebességének szabályozásához.

Üzem:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe és lefelé áramlik a tartályban lévő ioncserélő gyantaágyon keresztül. A kondicionált víz bemegy a központi csőbe az alsó elosztón keresztül - a központi csövön felfelé áramlik - a dugattyú körül és ki az oldalsó kimeneti szelepen át.

Visszaáramlási állapot:

Ebben a szakaszban a gyantaágyra kiülepedett mechanikai szennyeződéseket távolítjuk el. A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - befolyik az első porlasztócsatornába, majd fel az első porlasztócsatornán keresztül a regeneráló szelepig - le a központi csőhöz - át az alsó elosztón, majd fel a gyantaágyon - a dugattyú körül és ki a lefolyó csövön. Ha lehetséges, nem használnak kemény víz megkerülő dugattyút, a vízáram kifolyást az üzemi dugattyú egy kiterjesztett szakasza védi, mely lezárja a kimeneti nyílást a megkerülő víz elől a gyors öblítés végéig.

Sólé felszívás:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - feláramlik az injektor házba, majd le a fúvókán és a kifolyónyíláson keresztül, hogy kihúzza a sólét a sólé tartályból - a sólé lefolyik az ásványon keresztül és bejut a központi csőbe az alsó elosztón át - feláramlik a központi csövön keresztül - a dugattyú körül és kijut a lefolyó csövön keresztül.

Lassú öblítési állapota:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - feláramlik az injektor házba, majd le a fúvókán és a kifolyónyíláson keresztül- a dugattyú körül - le az ioncserélő gyantán keresztül - bejut a központi csőbe az alsó elosztón át - feláramlik a központi csövön keresztül - a dugattyú körül és kijut a lefolyócsövön keresztül.

Gyors öblítés:

A kemény víz keresztülfolyik a regeneráló szelepen, közvetlenül le az ásványon keresztül bele az alsó elosztóba és fel a központi csövön át - a dugattyú körül és ki a lefolyócsövön.

Sólé tartály megtöltése:

A kemény víz keresztülfolyik az üzemi szelepen, majd le az ásványon keresztül. A kondicionált víz bejut az alsó elosztóba - feláramlik a központi csövön a dugattyú körül a kimenethez. A kemény víz a regeneráló szelephez áramlik az injektor házon és a sólé tartályon keresztül, hogy feltöltse a sólé tartályt.


Funkcionális leírás

Amint a rendszer megmaradó kapacitása eléri a nullát, egy regenerálási ciklust állítunk be a sorba. A regenerálást igénylő szelep záró parancsot küld a készenléti (készenléti) szelepnek. A készenléti szelep ezután működésbe jön, és a kimerült szelep elkezdi a regenerálási ciklust. Ha a készenléti szelep nem fejezte be a regenerálási ciklusát (és még nem készenléti), akkor a kimerült szelep üzemben marad, a regenerálás sorban áll, amíg a készenléti szelep befejezi a regenerálási ciklusát.

Amint a kimerült szelep befejezi a regenerálási ciklusát, készenléti módba áll. Az összes egység működik kivéve egyet, amely vagy regenerálás alatt vagy készenléti módban van. A vízáramot a szelepen keresztül az átfolyási pont jelzi, mely egyenes arányban van az átfolyási sebességgel.

A vízlágyító teljesen automatikus, és nem igényel karbantartást eltekintve a só tabletta újratöltésétől a sólé tartályba.


Ipari vízlágyítók méretezési segédletA következő adatok szükségesek a méretezéshez:
  • Nyersvíz keménysége (°nKbe) [°nK]
  • Igényelt lágyvíz keménysége (°nKki) [°nK] (az ajánlott érték 5°nK)
  • A szükséges átfolyási teljesítmény Qtotal [m3/h]
A belépő víz keménységének megállapítását elvégezhetjük a ProMinent® Kft-nél beszerezhető keménység teszterrel, vagy a helyi vízműtől is beszerezhető ez az információ.

A vízlágyító berendezések által szolgáltatott víz keménysége kb. 0,056°nK. Amennyiben létezik helyi egészségügyi vagy műszaki határ a minimális kilépő keménységre vonatkozóan, akkor bekeverőszelep használatát javasoljuk, lásd később.

A vízlágyítók (hasznos) kapacitása:

A lágyító kapacitását a gyanta mennyisége és minősége határozza meg. Az általunk használt gyanta kapacitása 3,98°nK*m3 gyantaliterenként (ha a gyantaágyat literenként 200g NaCl-dal regeneráljuk). Azaz 100liter gyanta kapacitása kb. 400°nK*m3.

A vízlágyító szükséges kapacitásának meghatározása

A vízlágyító hatékonysága főleg a regenerálás gyakoriságától és a regenerálási ciklusok hosszától függ. Két regenerálás között eltelt időnek minimum 6 órának meg kell lennie a megfelelő működés biztosítása érdekében (regeneráló sóoldat beoldásának ideje, regenerálási idő).

A vízlágyító kimerülési idejének megállapításához a következő adatokra lesz szüksége:

°nKbe:

Belépő víz keménysége °nK mértékegységben (német keménységi fok - lásd Átszámító táblázat vízkeménység mértékegységekhez)

Qtotal:

lágyítandó belépő víz térfogatárama m3/h mértékegységben (lásd a bekeverőszelep beállítása című részt a számításhoz, ha bekeverőszelepet használ a vízlágyító utáni vízkeménység beállításához). A vízlágyító szükséges kapacitása egyórás lágyvízszolgáltatáshoz: Ckap/h=Qtotal*nKbe. Ha bekeverőszelepet használ, akkor Qtotal helyet csak a vízlágyítóra ténylegesen jutó mennyiséget, Qlágy-ot kell alapul venni. (számítását lásd lejjebb)

Az vízlágyító üzemideje:

tüz=Ckap/Ckap/h, ahol Ckap a vízlágyító kapacitása (katalógus adat).

A vízlágyító kapacitását Ckap úgy kell megválasztani, hogy az üzemidő nagyobb legyen, mint 6 óra. A rövidebb időtartam csökkentheti a lágyító hatékonyságát.

A szolgáltatott lágyvíz-mennyiség két regenerálás között Vreg=tüz*Qtotal. Ez az adat a teljesen lágy vízre vonatkozik (kb. 0,056°nK).

Bekeverőszelep beállítása:

A ténylegesen vízlágyítóra menő víz (Qlágy) térfogatáramának a megállapításához végezze el a következő számítást: Qlágy=Qtotal-(Qtotal*nKki/nKbe), ahol Qtotal a vízrendszer teljes térfogatárama, nKki a kilépő víz keménysége °nk mértékegységben és nKbe a belépő víz keménysége °nk mértékegységben.

ipari vízlágyító méretezés


A vízlágyítóra csak a Qlágy mennyiségű víz kerül, tehát ennek segítségével tudjuk meghatározni a szükséges kapacitást.

A meghatározott Ckap kapacitás, és Qtotal (Qlágy) átfolyási térfogat függvényében tudjuk kiválasztani a megfelelő vízlágyítót. A biztonságos működés érdekében mindig nagyobb értékű lágyítót válasszunk.

Kérésére meg tudjuk adni a vízlágyítónk 1m3-re számított költségeit.

Segédlet: Átszámító táblázat vízkeménység mértékegységekhez


Ipari vízkezelés letölthető prospektus

Ipari Vízkezelés
letölthető prospektus

(pdf, 458 kb)