Kezdőlap Vízlágyítók Vízszűrők Prominent-ről Kapcsolat

DMEa WZQ folyamatos üzemű, mennyiségvezérelt vízlágyítóEzek az egységek nagy térfogatáram mellett kicsi regenerációs igénnyel rendelkeznek. (pl.: alacsony bejövő keménység).
A maximális térfogatáram 170.4 m3/h.
A ProMinent Quadplex WZQ berendezés egy automatikus, Na-ciklusú, 4 oszlopos, mennyiségvezérelt regenerálással működő vízlágyító.
A berendezést úgy tervezték, hogy a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat eltávolítsa, és nátrium ionokra cserélje ki.

A méretezést mindig az egyedi igényeknek megfelelően adjuk!

négyoszlopos, mennyiségvezérelt vízlágyító, quadplex

Négyoszlopos szűrő: QUADPLEX


A működés szakaszai


Az alkalmazott vezérlőszelepek 5 ciklust szabályoznak: üzem, visszaáramlás, sólé és lassú öblítés, gyors öblítés és sólé tartály újratöltése.

Ezeknek a vízlágyítónak automatikus visszaáramlás-átfolyás szabályozó rendszere van. Az úgynevezett Drain Line Flow Control (DLFC/Lefolyócső átfolyás szabályozás) egy speciális fúvóka a vezérlőszelepen belül, mely a visszaáramlás átfolyási sebességét szabályozza.

A vezérlőszelep tartalmaz két dugattyút, melyek az átfolyás irányát szabályozzák. A beépített injektor rendszer biztosítja a vízlágyító automatikus regenerálását.

A sólé fogyasztást az úgynevezett Brine Line Flow Control (BLFC/Sólé vezeték átfolyás szabályozás) szabályozza, mely egy speciális fúvóka a sólé átfolyási sebességének szabályozásához.

Üzem:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe és lefelé áramlik a tartályban lévő ioncserélő gyantaágyon keresztül. A kondicionált víz bemegy a központi csőbe az alsó elosztón keresztül - a központi csövön felfelé áramlik - a dugattyú körül és ki az oldalsó kimeneti szelepen át.

Visszaáramlási állapot:

Ebben a szakaszban a gyantaágyra kiülepedett mechanikai szennyeződéseket távolítjuk el. A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - befolyik az első porlasztócsatornába, majd fel az első porlasztócsatornán keresztül a regeneráló szelepig - le a központi csőhöz - át az alsó elosztón, majd fel a gyantaágyon - a dugattyú körül és ki a lefolyó csövön. Ha lehetséges, nem használnak kemény víz megkerülő dugattyút, a vízáram kifolyást az üzemi dugattyú egy kiterjesztett szakasza védi, mely lezárja a kimeneti nyílást a megkerülő víz elől a gyors öblítés végéig.

Sólé felszívás:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - feláramlik az injektor házba, majd le a fúvókán és a kifolyónyíláson keresztül, hogy kihúzza a sólét a sólé tartályból - a sólé lefolyik az ásványon keresztül és bejut a központi csőbe az alsó elosztón át - feláramlik a központi csövön keresztül - a dugattyú körül és kijut a lefolyó csövön keresztül.

Lassú öblítési állapota:

A kemény víz bejut a szelepnél a bemenő egységbe - feláramlik az injektor házba, majd le a fúvókán és a kifolyónyíláson keresztül- a dugattyú körül - le az ioncserélő gyantán keresztül - bejut a központi csőbe az alsó elosztón át - feláramlik a központi csövön keresztül - a dugattyú körül és kijut a lefolyócsövön keresztül.

Gyors öblítés:

A kemény víz keresztülfolyik a regeneráló szelepen, közvetlenül le az ásványon keresztül bele az alsó elosztóba és fel a központi csövön át - a dugattyú körül és ki a lefolyócsövön.

Sólé tartály megtöltése:

A kemény víz keresztülfolyik az üzemi szelepen, majd le az ásványon keresztül. A kondicionált víz bejut az alsó elosztóba - feláramlik a központi csövön a dugattyú körül a kimenethez. A kemény víz a regeneráló szelephez áramlik az injektor házon és a sólé tartályon keresztül, hogy feltöltse a sólé tartályt.


Funkcionális leírás

Amint a rendszer megmaradó kapacitása eléri a nullát, egy regenerálási ciklust állítunk be a sorba. A regenerálást igénylő szelep záró parancsot küld a készenléti (készenléti) szelepnek. A készenléti szelep ezután működésbe jön, és a kimerült szelep elkezdi a regenerálási ciklust. Ha a készenléti szelep nem fejezte be a regenerálási ciklusát (és még nem készenléti), akkor a kimerült szelep üzemben marad, a regenerálás sorban áll, amíg a készenléti szelep befejezi a regenerálási ciklusát.

Amint a kimerült szelep befejezi a regenerálási ciklusát, készenléti módba áll. Az összes egység működik kivéve egyet, amely vagy regenerálás alatt vagy készenléti módban van. A vízáramot a szelepen keresztül az átfolyási pont jelzi, mely egyenes arányban van az átfolyási sebességgel.

A vízlágyító teljesen automatikus, és nem igényel karbantartást eltekintve a só tabletta újratöltésétől a sólé tartályba.


Ipari vízlágyítók méretezési segédletA következő adatok szükségesek a méretezéshez:
  • Nyersvíz keménysége (°nKbe) [°nK]
  • Igényelt lágyvíz keménysége (°nKki) [°nK] (az ajánlott érték 5°nK)
  • A szükséges átfolyási teljesítmény Qtotal [m3/h]
A belépő víz keménységének megállapítását elvégezhetjük a ProMinent® Kft-nél beszerezhető keménység teszterrel, vagy a helyi vízműtől is beszerezhető ez az információ.

A vízlágyító berendezések által szolgáltatott víz keménysége kb. 0,056°nK. Amennyiben létezik helyi egészségügyi vagy műszaki határ a minimális kilépő keménységre vonatkozóan, akkor bekeverőszelep használatát javasoljuk, lásd később.

A vízlágyítók (hasznos) kapacitása:

A lágyító kapacitását a gyanta mennyisége és minősége határozza meg. Az általunk használt gyanta kapacitása 3,98°nK*m3 gyantaliterenként (ha a gyantaágyat literenként 200g NaCl-dal regeneráljuk). Azaz 100liter gyanta kapacitása kb. 400°nK*m3.

A vízlágyító szükséges kapacitásának meghatározása

A vízlágyító hatékonysága főleg a regenerálás gyakoriságától és a regenerálási ciklusok hosszától függ. Két regenerálás között eltelt időnek minimum 6 órának meg kell lennie a megfelelő működés biztosítása érdekében (regeneráló sóoldat beoldásának ideje, regenerálási idő).

A vízlágyító kimerülési idejének megállapításához a következő adatokra lesz szüksége:

°nKbe:

Belépő víz keménysége °nK mértékegységben (német keménységi fok - lásd Átszámító táblázat vízkeménység mértékegységekhez)

Qtotal:

lágyítandó belépő víz térfogatárama m3/h mértékegységben (lásd a bekeverőszelep beállítása című részt a számításhoz, ha bekeverőszelepet használ a vízlágyító utáni vízkeménység beállításához). A vízlágyító szükséges kapacitása egyórás lágyvízszolgáltatáshoz: Ckap/h=Qtotal*nKbe. Ha bekeverőszelepet használ, akkor Qtotal helyet csak a vízlágyítóra ténylegesen jutó mennyiséget, Qlágy-ot kell alapul venni. (számítását lásd lejjebb)

Az vízlágyító üzemideje:

tüz=Ckap/Ckap/h, ahol Ckap a vízlágyító kapacitása (katalógus adat).

A vízlágyító kapacitását Ckap úgy kell megválasztani, hogy az üzemidő nagyobb legyen, mint 6 óra. A rövidebb időtartam csökkentheti a lágyító hatékonyságát.

A szolgáltatott lágyvíz-mennyiség két regenerálás között Vreg=tüz*Qtotal. Ez az adat a teljesen lágy vízre vonatkozik (kb. 0,056°nK).

Bekeverőszelep beállítása:

A ténylegesen vízlágyítóra menő víz (Qlágy) térfogatáramának a megállapításához végezze el a következő számítást: Qlágy=Qtotal-(Qtotal*nKki/nKbe), ahol Qtotal a vízrendszer teljes térfogatárama, nKki a kilépő víz keménysége °nk mértékegységben és nKbe a belépő víz keménysége °nk mértékegységben.

ipari vízlágyító méretezés


A vízlágyítóra csak a Qlágy mennyiségű víz kerül, tehát ennek segítségével tudjuk meghatározni a szükséges kapacitást.

A meghatározott Ckap kapacitás, és Qtotal (Qlágy) átfolyási térfogat függvényében tudjuk kiválasztani a megfelelő vízlágyítót. A biztonságos működés érdekében mindig nagyobb értékű lágyítót válasszunk.

Kérésére meg tudjuk adni a vízlágyítónk 1m3-re számított költségeit.

Segédlet: Átszámító táblázat vízkeménység mértékegységekhez


Ipari vízkezelés letölthető prospektus

Ipari Vízkezelés
letölthető prospektus

(pdf, 458 kb)