Kezdőlap Vízlágyítók Vízszűrők ProMinent-ről Kapcsolat
Itt letöltheti vízszűrő, vízlágyító
és víztisztító berendezéseink árlistáját. (pdf, 85 kb)
Kisalföld Hűségkártya elfogadóhely
Kisalföld Hűségkártya elfogadóhely

VízlágyítókVízlágyítók általános ismertetése


vízlágyító,lágy víz,kemény víz

A kép nem felel meg a standard szállítási csomagnak.
A ProMinent® vízlágyítók olyan berendezések, amelyek a víz keménységét okozó kalcium és magnéziumionokat távolítják el úgy, hogy lecserélik ezeket, keménységet nem okozó nátrium ionokra.

Az általunk használt vezetékes víz, jellemzően esővízből származik, amelyről közismert, hogy eredetileg lágy. A lehullott csapadék a felszíni kőzetrétegeken áthaladva fémsókat old ki (kalcium és magnézium sók). Az ilyen fémsókat tartalmazó vizet kemény víznek nevezzük. A vezetékes víz keménysége a vízgyűjtő területtől függően változhat.

A vízkeménység definíciója:


Definíció szerint a vízkeménység a vízben lévő oldott sókra jellemző adat (kalcium és magnézium karbonát. °dH = 0,357 mekv/l.

 • °dH: német keménység: 1 °dH=17,85 mg/l kalcium karbonát (CaCO3) vagy 1 °dH=10 mg/l kalciumoxid (CaO).
 • °F: francia keménység, 1 °F=10mg/l kalcium karbonát (CaCO3).
 • GPG: US keménység, 1 GPG=17,136 mg/l kalcium karbonát (CaCO3).

Miért van szüksége lágy vízre?


vízlágyító,lágy víz,kemény víz Az oldott fémsók kiválnak a vízből a különböző háztartási berendezések belsejében, csővezetékekben és megindul a vízkőképződés. Elkövesednek a bojlerek, kazánok. Élettartamuk csökken, hatásfokuk romlik, de ugyanez történik a mosógépeknél, kávéfőzőknél, mosogatógépeknél és más háztartási készülékeknél is. Károsodhatnak a vízkőre és egyéb szennyeződésekre nagyon érzékeny kerámia betétes csaptelepek. Vastag vízkőréteg alakulhat ki a csővezetékek falán, mely korrózióhoz, cseréhez vezethet.

A megoldás: a ProMinent® vízlágyító

Megvédi a berendezéseket a vízkő okozta károsodásoktól, csökkenti azok karbantartási és üzemelési költségét. Cseppmentesen száradnak az edények, poharak. Puhábbak, selymesebbek lesznek a mosott ruhák, valamint kevesebb mosószert kell használni a mosáshoz. Az érzékeny bőrűeknek megszűnik a fürdés utáni kellemetlen viszkető érzés.

A vízlágyítás folyamata:


Lágyítási folyamat: Vízlágyítóink az úgynevezett ioncserélő eljárás alapján működnek. A kemény víz átáramlik a kiváló minőségű kation cserélő gyantán, amely egy nyomásálló műanyag tartályba van betöltve. A gyanta kivonja a kalcium és magnézium ionokat a nyers vízből és kicseréli azokat nátrium ionokra.

A vízlágyításban alkalmazott gyantaszemek természetes állapotukban negatívok, de nátriumionokkal pozitívan töltöttek. A plusz egy pozitív töltésük miatt a nátriumionok (Na+) hozzákapcsolódnak a negatív gyantaszemekhez. Mind a kalciumnak (Ca2+), mind a magnéziumnak (Mg2+) két pozitív töltése van. Amikor a kemény víz átáramlik a nátriummal (Na+) feltöltött gyantaszemeken, akkor a negatív gyantaszemek vonzása a kalciumion és a magnéziumion két pozitív töltéséhez nagyobb, mint a nátriumion egy pozitív töltéséhez. Ennek eredményeképpen rátapadnak a gyantaszemekre, és a nátriumion leválik, majd átveszi a kalciumion és magnéziumion helyét a vízben úgy, hogy két nátriumion jut minden egyes kalcium és magnéziumionra. A folyamat eredményeképpen a nátrium kicserélődik a kalciumionokra és magnéziumionokra úgy, hogy azok a gyantaszemeken maradnak.

Regenerálási folyamat: Az ioncserélő gyanta egy bizonyos vízátfolyás után elveszíti lágyító kapacitását. A vízlágyító az automatikus vezérlőfej segítségével a lemerült gyantát regenerálja NaCl (konyhasó) oldat felhasználásával.

Az ioncserélő gyantaszemek újratöltése úgy zajlik, hogy a gyantaágyon bőséges sólé oldatot engednek át (nátrium-klorid, NaCl). A nátriumionok nagy mennyisége miatt a sólé oldatban a gyantaszemek nem tudnak ellenállni a vonzásuknak, és a gyantaszemekhez tapadt kalcium- és magnéziumionok leválnak. Tulajdonképpen egy fordított ioncsere megy végbe. A regeneráló NaCl oldat klórionjai kémiai reakcióba lépnek a kalcium- és a magnéziumionokkal. Kalcium-kloridot és magnézium-kloridot alkotnak, amelyek kiürülnek a regenerálási hulladékvízzel. A regenerálási folyamat befejezésekor a gyantaágy újra telítve van mobilis nátriumionokkal és a vízlágyító újra készen áll lágy víz előállítására.

A kalciumon és magnéziumon kívül a vízben még számos más elem is található. Ha ezek közül különösen a vas-, vagy mangántartalom magas, akkor az ioncserélő gyanta részben visszafordítható, részben visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet. A gyantára lerakódott káros anyagok egy része savazással eltávolítható.

A biztonságos üzemeltetés érdekében csak ivóvíz minőségű vízzel szabad üzemeltetni. Ahol a víz minősége rosszabb, ott előszűrést, és/vagy vastalanítást kell alkalmazni.egyoszlopos vízlágyító

Szakaszos üzemű, egyoszlopos vízlágyító

kétoszlopos vízlágyító

Folyamatos üzemű, kétoszlopos vízlágyítóFőbb komponensek:


Ioncserélő gyanta: Az ioncserélő gyanta aktivált, szintetikus, szerves, porózus szemekből álló kopolimer mátrix. A vízlágyításhoz nátrium-ciklusú, erősen savas kationcserélő gyantát használunk. A kation gyanta szemek mobilizálható nátriumionokat tartalmaznak, amelyek kicserélik a kalcium és magnéziumionokat az átáramló vízben.

Támasztókavics: A támasztókavics a víz egyenletes elosztására szolgál az alsó vízelosztó körül, valamint megakadályozza, hogy az ioncserélő gyantaszemek az alsó vízelosztó dugulását okozzák.

Nyomástartó edény: Az ioncserélő gyantát tartályba töltik, ahol a tulajdonképpeni lágyítási folyamat végbe megy a kemény víz gyantaágyon történő átáramoltatásával.

A nyomástartó edény el van látva egy vízelosztó rendszerrel is, amely biztosítja a belépő víz egyenletes eloszlását a gyantaágyon, és megakadályozza a gyantaszemek kiszivárgását a csőrendszerbe.

Az alkalmazott nyomástartó edények üvegszál-erősítésű epoxigyantából készülnek, polietilén belső bevonattal, így biztosítva a hosszú élettartamot és a maximális védelmet a korrózióval szemben.

Sólétartály: Amikor a gyantaszemek telítődnek keménységokozó sókkal, elveszítik az ioncserélő képességüket. Ennek a visszanyeréséhez a gyantát nátrium-klorid (NaCl) oldattal kell átmosni. A sólétartály a sóoldat elkészítésére és tárolására szolgál. Polietilénből (PE) vagy polipropilénből (PP) készül, és el van látva egy sótabletta tartóráccsal, valamint egy biztonsági sószeleppel, ami megakadályozza a víz túlfolyását áramszünet esetén.

Vezérlőfej: A vezérlőfej felel a vízlágyítás különböző technológiai lépéseinek ütemezéséért és vezérléséért, úgymint a lágyítás, regenerálás stb. Az alkalmazott vezérlőfejek lehetnek elektromechanikusak vagy digitálisak, és biztosítják a rendszer automatikus működését.

vízlágyító,lágy víz,kemény víz

A kép nem felel meg a standard szállítási csomagnak.
Vízlágyító alkalmazási területei:
 • Kazánok, bojlerek
 • Panziók, éttermek
 • Háztartások
 • Mosodák
 • Nyomdák
 • Fogorvosi rendelők
 • Laborok
 • Pékségek
 • Mindenhol, ahol a kemény víz problémát okozhatHáztartási vízkezelés letölthető prospektus

Háztartási Vízkezelés
letölthető prospektus

(pdf, 458 kb)