Kezdőlap Vízlágyítók Vízszűrők ProMinent-ről Kapcsolat
Itt letöltheti vízszűrő, vízlágyító
és víztisztító berendezéseink árlistáját. (pdf, 85 kb)
Kisalföld Hűségkártya elfogadóhely
Kisalföld Hűségkártya elfogadóhely

Háztartási vízlágyítók kiválasztási segédletA következő adatok szükségesek a típus kiválasztáshoz:
  • Nyersvíz keménysége (°nKbe) [°nK]
  • Igényelt lágyvíz keménysége (°nKki) [°nK] (az ajánlott érték 5°nK)
  • A napi vagy havi vízfogyasztás Qtotal [m3/nap]
A belépő víz keménységének megállapítását elvégezhetjük a ProMinent® Kft-nél beszerezhető keménység teszterrel, vagy a helyi vízműtől is beszerezhető ez az információ.

A vízlágyító berendezések által szolgáltatott víz keménysége kb. 0,056°nK. Amennyiben létezik helyi egészségügyi vagy műszaki határ a minimális kilépő keménységre vonatkozóan, akkor bekeverőszelep használatát javasoljuk, lásd később. (háztartásokban az ajánlott keménységi érték: 5°nK)


A vízfogyasztás megállapításához a következő irányelveket kell figyelembe venni:

  • Egy ember átlagos napi vízfogyasztása 140liter. Ez azt jelenti, hogy pl. egy 4 tagú család havi vízfogyasztása kb. 17m3.
  • A két regenerálás között eltelt időnek minimum 6 órának meg kell lennie. A háztartási vízlágyítók mennyiségvezéreltek, ami azt jelenti, hogy a regenerálást bizonyos mennyiségű víz átfolyása után kezdi el. Viszont a regenerálás időpontját be lehet állítani. Ez gyárilag hajnali 2 és 4 óra között van, ekkor a vízlágyító lágyvizet nem, csak keményvizet szolgáltat.


A vízlágyítók (hasznos) kapacitása:

A lágyító kapacitását a gyanta mennyisége és minősége határozza meg. Az általunk használt gyanta kapacitása 3,98°nK*m3 gyantaliterenként (ha a gyantaágyat literenként 200g NaCl-dal regeneráljuk). Azaz 100liter gyanta kapacitása kb. 400°nK*m3.


A megfelelő vízlágyítót a kapacitás és a térfogatáram függvényében tudjuk kiválasztani

Ha egy 4 tagú családot veszünk alapul, akkor a havi vízfogyasztás kb. 17m3. Ebből kell meghatározni a térfogatáramot [m3/h].
Az egynapi vízfogyasztás: 17m3/30nap=0,56m3/nap.
A térfogatáram vagy Qtotal=0,56m3/nap/24h/=0,024m3/h.

Mivel a vízlágyítónk teljesen lágy vizet szolgáltat, nekünk viszont elég az 5°nK keménységű víz, ezért bekeverőszelepet fogunk használni. Ez azt jelenti, hogy a teljes vízáramot nem fogjuk keresztül engedni a vízlágyítón. Kemény vízzel fogjuk hígítani a lágyvizet a kívánt keménység elérése céljából.

háztartási vízlágyító


A vízlágyítóra csak a Qlágy mennyiségű víz kerül, tehát ennek segítségével tudjuk meghatározni a szükséges kapacitást.

A Qlágy meghatározása: Qlágy=Qtotal-(Qtotal*(°nKki/°nKbe). A példánkban szereplő adatokkal, a víz keménysége legyen 20°nK: Qlágy=0,024m3/h-(0,024m3/h*(5°nK/20°nK)=0,018m3/h a lágyítóra jutó víz mennyisége. Ebből és a bejövő víz keménységéből már megtudjuk határozni a szükséges kapacitást. A vízlágyító szükséges kapacitása 1 órás lágyvízszolgáltatáshoz: Qkaph=Qlágy*°nKbe=0,018*20=0,36°nK*m3/h.
A vízlágyító szükséges kapacitása: Qkap=Qkaph*24h=0,36*24=8,64°nK*m3.

Ezután a háztartási vízlágyító típusok közül ki tudjuk választani a nekünk megfelelőt, a kapacitás és a térfogatáram függvényében. (A kapott kapacitásnál és térfogatáramnál mindig nagyobbat kell választani, mert különben a vízlágyítónk előbb lemerül, és lágyvizet nem, csak keményvizet fog szolgáltatni.)

Az általunk választható típus a példánkban a DMEa MDL 000030, amely készülék kapacitása 30°nK*m3. Ez a készülék az általunk eddig használt adatok alapján, két regenerálás között a következő mennyiségű lágy vizet tudja szolgáltatni, ehhez először meg kell határozni az üzemidőt:
tüz=Qkap/Qkap/h (az itt használt Qkap kapacitás érték katalógus adat), tüz=30°nK*m3/0,36°nK*m3/h=84h, A két regenerálás közötti lágyvíz mennyiség: Vreg=tüz*Qlágy=84h*0,018m3/h=1,51m3, teljesen lágy víz (0°nK). Így a vízlágyítónk regenerálást elég 3 napos ciklusra beállítani.

Kérésére meg tudjuk adni a vízlágyítónk 1m3-re számított költségeit.


Átszámító táblázat vízkeménység mértékegységekhez

Definíció szerint a vízkeménység a vízben lévő oldott sókra jellemző adat (kalcium és magnézium karbonát. °nK = 0,357 mekv/l.

Mértékegység
°nk (°dH)
mg/l CaCO3
1 °nk (°dH)
1
17.8
1 mg/l CaCO3
0.0561
1


  • 1 °nK (°nk) német keménység: 1 °nK=17,85 mg/l kalcium karbonáttal (CaCO3) vagy 1 °nK=10 mg/l kalciumoxiddal (CaO) egyenértékű (Ca és/vagy Mg) só van 1 liter vízben feloldva.
  • 1 mg/l CaCO3 keménységű az a víz, melynek 1 literében 1 mg CaCO3-tal egyenértékű keménységet okozó (Ca és/vagy Mg) só van feloldva.
Háztartási vízkezelés letölthető prospektus

Háztartási Vízkezelés
letölthető prospektus

(pdf, 458 kb)